Naslovna Zanimljivosti Da li treba verovati svemu što pročitamo u novinama?

Da li treba verovati svemu što pročitamo u novinama?

86
PODELI
Deo naslovne stranice "Informera"

Zastrašujući rezultati istraživanja koje je sproveo Savet za štampu u periodu od 1. marta do 31. decembra prošle godine pokazuju da su 8 najvećih dnevnih listova u Srbiji prekršili novinarski kodeks u čak 5.447 tekstova.

Svedoci smo pojave da se sve više susrećemo sa novinskim tekstovima koji teraju čitaoca da se zapita o istinitosti tvrdnji koje su date u tekstu. Razni naslovi koji gotovo u potpunosti nemaju veze sa tekstom koji predstavljaju, zastrašivaje naslovima i kršenje pretpostavke nevinosti samo su jedan od prekršaja koje dnevni listovi prave. Najčešće tačke koje su kršene u Kodeksu se odnose na ISTINITOST izveštvanja.

Foto: giphy.com

Kako onda čitaoci da budu zaštićeni od lažnih informacija i subjektivnih tekstova? Pre svega, čitalac mora biti svestan vrste novina koje čita, da li je to tabloid ili su ozbiljne novine. Takođe uvek proverite da li se informacije koje su date u tekstu, da li se slažu sa naslovom (nije redak slučaj da naslov govori jedno a tekst drugo). Proverite istu vest iz više izvora, ako zvuči neverovatno ili ne izgleda kao nešto što je realno moguće. I na kraju, zapitajte se najvažnije pitanje: „pa šta?“ tj. zašto je ta vest važna za vas i vaš život.

Možemo da zaključimo da se u štampanim medijima često možemo sresti sa informacijama koje nisu tačne i da ne traba da verujemo svemu što pročitamo, i da uvek treba da konačan sud ostane samo na nama kao čitaocima, a ne medijima koji prenose tu informaciju.

Danilo Kovačević

Ostavite komentar

avatar
Frigomehaničar
Guest

Odličan tekst, svaka čast autoru.

wpDiscuz