Naslovna Zanimljivosti Deep Web – Neverovatna strana interneta za koju NISTE ZNALI

Deep Web – Neverovatna strana interneta za koju NISTE ZNALI

152
PODELI
Ilustracija "deep web-a" / Foto: deepweb-sites.com

Verovatno niste znali, ali ogroman deo interneta nije dostupan putem redovnih web pretraživača kao što su npr. Gugl, Yahoo itd. Sav neindeksirani sadržaj kojem ne možemo pristupiti na ovaj način zove se “deep web”. Pretraga na internetu se može uporediti sa okeanom po čijoj površini internet pretraživač „plovi“ tražeći informacije. Postoji mnogo informacija na površini „okeana“, ali propušteno je bogatstvo informacija koje je duboko ispod površine, jer ih standardni pretraživači ne mogu pronaći.

Detaljno objašnjenje nivoa „deep web-a“ /Foto: wp.com

Ono što se nalazi ispod površine jesu hakeri, naučnici, dileri droge, plaćene ubice, otmičari, revolucionari, fizičari, sociolozi, dileri elektronskih uređaja, vladini agenti, FBI i policija. Na “deep webu” možete pronaći ukradene kreditne kartice, kupiti pasoš SAD ili čak naručiti narkotike. Osim toga, „deep web“ svakako prvenstveno predstavlja prostor u kom korisnici zaista mogu komunicirati slobodno, anonimno i bez cenzure.

Da bi pristupili „deep web“-u, potrebno je koristiti „The onion router“, ili takozvani „TOR“ browser. TOR je slobodan softver koji omogućava anonimnu komunikaciju. On rutira internet saobraćaj kroz slobodnu, svetsku, volontersku mrežu sastavljenu više od 6.000 ruterara ili tačaka, kako bi prikrili korisnikovu lokaciju i upotrebu od strane bilo koga ko nadgleda mrežu.

Foto: giphy.com

Činjenicu da potragu za kristal metom i ukradenim brojevima kreditnih kartica ne prate geo-targetovani baneri, reklame o preporučenim proizvodima i „pop-up“ reklame priziva doba kada se internetom još surfovalo pomoću modema i drugih sporih konekcija. Iz jasnih razloga osnivačima mnogih sajtova nepraktično je angažovati dizajnera ili HTML stručnjaka, pa stranice neretko izgledaju veoma jednostavno i skromno.

Valuta koju koriste korisnici skrivenog interneta je „Bitcoin„. Bitkoin je digitalna globalna kriptovaluta. Bitkoini se stvaraju tokom vremena od strane korisnika bitkoin mreže, a ne od centralne banke kao u slučaju standardnih valuta. Decentralizacija takođe znači da različite osobine bitkoina, na primer njegova vrednost u odnosu na druge valute, broj bitkoina u opticaju, stopa inflacije i naknade za transakcije ne mogu biti izmanipulisani od strane bilo koje pojedinačne osobe ili grupe. To takođe znači da i ne postoji organizacija koja „štiti“ korisnike bitkoina i njegovi korisnici sami odgovaraju za svoje gubitke.

Pročitajte neke od zanimljivih činjenica vezanih za „deep web“:

-Javni podaci su da je „deep web“ trenutno 400 do 550 puta veći od običnog „www“ interneta.

-„Deep web“ sadrži 7.500 terabajta podataka u odnosu na 19 terabajta podataka u površinskom vebu.

Foto: fembotcollective.org

-„Deep web“ sadrži gotovo 550 milijardi pojedinačnih dokumenata u odnosu na 1 milijardu površinskog veba.

-Šezdeset najvećih „deep web“ stranica kolektivno sadrže oko 750 terabajta informacija – dovoljno za sebe da prelazi veličinu površine Web-a četrdeset puta.

-„Deep web“ je najveća rastuća kategorija novih informacija na Internetu.

-Ukupan kvalitet sadržaja na „deep web“-u je 1.000 do 2.000 puta veći od površinskog veb-a.

-„Deep web“ sadržaj je vrlo relevantan za svačije informacijske potrebe.

-Više od polovine „deep web“ sadržaja nalazi se u bazama podataka sajtova tipa blog ili forumi.

-Punih devedeset pet posto od deep web-a je javno dostupno.

Foto: magacinportal.org

Razloga zašto je „deep web“ postao učestala destinacija običnih surfera ne manjka: popularni „Anonymusi“, Džulijen Asanž, vikiliks depeše, Edvard Snouden, NSA skandali, te nedavno prikazivanje serije „Kuća karata“, doprineli su da ničijom virtuelnom zemljom špartaju kako dokoni ljudi tako i novinari, akademski istraživači društvenih fenomena, te organi gonjenja.

Ako vas radoznalost vuče da proverite šta se dešava na “deep webu” budite pažljivi sa silaskom u zečju rupu, jer niko ne zna gde joj je kraj i dno. 

Danilo Kovačević

Ostavite komentar

avatar
wpDiscuz