Naslovna Hrana i piće Ko je bio dr Fric Cvajgelt i koje vino je smeo da...

Ko je bio dr Fric Cvajgelt i koje vino je smeo da pije samo JOSIP BROZ TITO?

92
PODELI
dr Fric Cvajgelt (Dr. Fritz Zweigelt) / Foto: zweigeltproject.files.wordpress.com, bubblyprofessor.files.wordpress.com

Doktor Fridrih Cvajgelt (Dr. Friedrich Zweigelt) je rođen 13. januara 1888. godine u Austriji. Bio je istaknuti biolog i stručnjak za vinogradarstvo koji je stvorio nekoliko hibridnih vrsta grožđa širom Evrope. Njegova najpoznatija kreacija je Rotburger (sorta crvenog grožđa koja je kasnije dobila ime Cvajgelt) i Blauburger.

Foto: giphy.com

Fric Cvajgelt je rođen u blizini Graca u Austriji, tamo se i školovao, a doktorsku diplomu je dobio 1911. godine na Univerzitetu u Gracu. Sledeće godine je dobio posao na Državnom institutu za vinogradrstvo i pomologiju u Klosterneburgu, a 1938. je postao direktor pomenutog instituta. Prema nekim informacijama, Cvajgelt je bio blizak nacistima u Austriji, a njegova karijera se završila padom Trećeg Rajha, tačnije 1945. godine. Svoju autobiografsku knjigu je objavio godinu dana pre smrti, a preminuo je 18. septembra 1964. godine u Gracu.

Zweigelt i Blauburger

Tokom rada u Klosterneuburgu, Fric Cvajgelt je kreirao dve poznate sort grožđa. Prvu sortu pod imenom Roteburger je stvorio 1922. godine, a ona je kasnije dobila ime po svom kreatoru, Cvajgeltu. Cvajgelt je nastao ukrštanjem frankovke i senlorana (lovrijenca). Naredne godine, na listu sorti grožđa upisao je i Blauburger, ukrštanjem sorti Blauer Portugieser i Blaufrankisch.

Vino Cvajgelt iz Vinarije „Milisavljević“ / Izvor: vinarijamilisavljevic.com

Cvajgelt (Zweilgelt) je vodeća sorta crvenog grožđa u Austriji. Takođe je posađena u manjim količinama u Kanadi u Ontariju i Britanskoj Kolumbiji, kao i u Srbiji (Lipar), a u Češkoj je to treća najpopularnija sorta grožđa, koja se tamo zove Cvajgeltrebe (Zweilgeltrebe).

Stručnjaci kažu da je doktor Cvajgelt napravio odličan posao. Njegove sorte su uglavnom otporne na mnogobrojne klimatske promene, mogu da se uzgajaju u na raznim terenima i u različitim tipovima zemljišta.

Josip Broz Tito i Cvajgelt

Kao veliki ljubitelj vina, Josip Broz Tito je svakodnevno uživao u najrazličitijim domaćim i svetskim sortama grožđa. Međutim, posle Drugog svetskog rata, Tito je zabranio proizvodnju grožđa Cvajgelt, zbog navodne povezanosti Frica Cvajgelta sa okupatorom. Informacija koja je došla u javnost tek posle Titove smrti kaže da je bez obzira na zabranu, na stolu Josipa Broza svakodnevno moralo da se nalazi vino Cvajgelt koje mu je isporučivano iz Kutjevačkog vinogorja i Austrije.

Josip Broz Tito / Foto: tumblr.com

Što se tiče Srbije i sadašnjosti, vino Cvajgelt se uzgaja na malom privatnom vinogradu u selu Lipar pored Kule, u sklopu Vinarije „Milisavljević“. Druge informacije o ovoj sorti u Srbiji, nažalost nismo uspeli da pronađemo.

N. Janjanin

Izvor: bubblyprofessor.comvinarijamilisavljevic.comen.wikipedia.org

Ostavite komentar

avatar
wpDiscuz