Naslovna Porodica Sedam modela dečjeg ponašanja koje NE SMETE DA IGNORIŠETE

Sedam modela dečjeg ponašanja koje NE SMETE DA IGNORIŠETE

116
PODELI
Foto: pixabay.com

Biti roditelj je sjajno, ali oni koji imaju decu znaju da to nije uvek lako. Potrebno je mnogo vremena i truda da bi vaše dete bilo lepo vaspitano, obrazovano i generalno spremno za život. Ovo su neki od modela problematičnog ponašanja kod dece, na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Ćutanje o nečijem lošem ponašanju

Rešenje: Morate da objasnite detetu koja je razlika između tračarenja i ogovaranja i savesnog ponašanja. Takođe, potrebno je da pažljivo slušate svoje dete i uzdržavate se od osuđivanja. Posle toga bi trebalo da im pomognete da razumeju situaciju i da pokušate da zajedno rešite problem.

Foto: giphy.com

Rivalitet između braće i sestara

Rešenje: Pronađite koren problema i potrudite se da zabranite deci da nanose fizičku bol jedno drugom. Pomozite im da se osećaju kao pravi tim i naučite ih da reše konflikte na pošten način.

Krađa

Rešenje: Jako je važno da održavate normalan odnos sa svojim detetom. Budite smireni. Ako je vaše dete nešto ukralo po prvi put, saznajte koji su motivi i objasnite im da je to nešto jako loše. Posle razgovora, recite detetu da vrati ukradenu stvar vlasniku i da se izvini. Ako dete nastavi sa krađom, potražite pomoć profesionalca. U suprotnom, ovaj model ponašanja može da se pretvori u naviku.

Nepoštovanje prema drugima

Rešenje: Saznajte koji je uzrok ovog ponašanja i naučite decu koji je pravi način da ispolje svoje emocije i želje. Deca moraju da nauče kako da ostanu smirena i slušaju druge. Ako vaše dete nastavi da se ponaša drsko i bezobrazno, oduzmite im nešto što voli, recimo, omiljenu igračku ili tablet.

Foto: giphy.com

Neiskrenost

Rešenje: Nemojte da se iznervirate kada vas dete slaže. Objasnite mu koliko je važno biti iskren. Smislite adekvatnu kaznu koja će ih naučiti da je laganje neprihvatljivo. Ako neiskrenost postane učestala, to može da bude znak ozbiljnih problema, zbog čega je potrebno posavetovati se sa stručnjakom.

Njarenje

Rešenje: Pokušajte da se ne uznemiravate i podsetite dete da treba da govori normalnim glasom. Ako ovo ponašanje postane učestalo, trebalo bi da shvatite kakav problem postoji između vas i vašeg deteta. Možda bi trebalo da razgovarate sa njim o problemu i učinite da bude svesno da je član porodice.

Foto: pixabay.com

Loši maniri

Rešenje: Ne pritiskajte mnogo svoju decu dok ih učite lepom ponašanju. Umesto toga, stalno ih podsećate da treba da budu pažljivi prema drugima. Takođe, jako je važno da se odrasli članovi porodice lepo ponašaju, jer deca ponavljaju radnje koje vide kod kuće.

Izvor: brightside.me

Ostavite komentar

avatar
wpDiscuz