Naslovna Lepi & Zdravi Zdravi zubi i kako sačuvati belinu, desni, gleđ – RAZBIJAMO MITOVE

Zdravi zubi i kako sačuvati belinu, desni, gleđ – RAZBIJAMO MITOVE

81
PODELI
Zubi su veoma važno, potrebno je da brinete o njima! Foto: pixabay.com

Internetom kruži veliki broj mitova o zdravlju zuba, šta treba i šta ne treba raditi, koliko je šećer štetan, ko sme da ide kod zubara i još dosta sličnih nagađanja. Međutim, ekipa Extra portala za vas razbija sve mitove o zubima i higijeni zuba!

1. Šećer je glavni neprijatelj naših zuba

Zapravo, za karijes bi trebalo kriviti „loše bakterije“ koje stvaraju kiselinu i hrane se ostacima ugljenih hidrata na našim zubima. Naravno, šećer jeste ugljeni hidrat, ali u ovu kategoriju, pored njega, spadaju i zdrave namirnice, poput voća i žitarica.

2. Trudnice ne smeju da idu kod zubara

Naprotiv, ukoliko trudnica ima upalu u usnoj šupljini, ona se što pre mora zalečiti. Glavni strah koji trudnice imaju je da bi lekovi protiv bolova mogli da naškode fetusu, ali najnovija istraživanja su pokazala da je lokalna anestezija bezbedna. Uprkos tome, važno je da napomenete svom zubaru da ste u drugom stanju.

Za trudnice je bezbedno da idu kod stomatologa! Foto: pixabay.com

3. Mlečni zubi se ne moraju popravljati

Mlečni zubi imaju tanju gleđ nego stalni i kao takvi su slabije zaštićeni od bakterija. Zanemareni karijes na mlečnim zubima može dovesti do gnojnih upala, koje će kasnije ugroziti stalni zub.

4. Za pranje zuba je potrebna tvrda četkica

Za pranje se može koristiti i četkica sa mekanim vlaknima. Zapravo, neki stomatolozi i savetuju da se koristi mekša četkica, kako se ne bi oštetili desni i gleđ. Ipak je najvažnije pratiti sledeća pravila: prati zube ujutru i uveče i menjati četkicu na svaka tri do četiri meseca.

Foto: giphy.com

5. Obavezno koristiti čačkalicu posle obroka

Neopreznim rukovanjem čačkalicom mogu se povrediti desni, tako da se savetuje upotreba konca za zube. Uostalom, ako posle svakog obroka imate potrebu da koristite čačkalicu, preporučuje se odlazak kod stomatologa.

6. Što češće perete zube, oni će biti zdraviji

Zbog abrazivnih svojstava paste za zube, prečesto pranje može dovesti do oštećenja gleđi i bolesti zuba. Sasvim je dovoljno prati zube ujutru i uveče, a u toku dana je dovoljno isprati usnu duplju posebnom tečnošću za ispiranje.

Foto: pixabay.com

7. Bol u zubu nastaje zbog karijesa

Daleko od toga da je karijes uvek razlog zubobolje. Osim karijesa, neki od uzročnika zubobolje mogu biti: osetljivost zuba, upala zubne pulpe ili desni, ali i sinusitis. Samo stomatolog može utvrditi pravi razlog.

8. Ako plomba ispadne, dovoljno je samo ponovo ispuniti zub

Plombe se izrađuju od pouzdanog i čvrstog materijala i ne ispadaju tek tako, bez razloga. Najčešći razlog je problem sa razvojem karijesa ispod plombe ili uništenje zubnog tkiva.

Foto: giphy.com

9. Umnjaci se moraju izvaditi

Umnjaci se vade ukoliko su pokvareni, jer se nalaze na nedostupnom mestu i nemoguće ih je popraviti. Ako je umnjak izrastao bez problema i u potpunosti je zdrav, nema potrebe za njegovim vađenjem.

10. Zube treba prati posle doručka

Mišljenje da zube treba prati posle doručka postoji čak i među nekim stomatolozima, međutim većina njih tvrdi da je zube poželjno prati pre jela. Tokom noći se priliv pljuvačke usporava, što doprinosi razvoju bakterija i naslaga u usnoj duplji. Ukoliko ne operete zube pre doručka, sve te bakterije će završiti u vašem stomaku.

Izvor: brightside.me

Ostavite komentar

avatar
wpDiscuz